"OG SÅ ER DET EN TING TÆL:  Æille må vi gå den runden. Vi må gå livets runde for å komma tebake. Det er ingen som kan ha lov å si til oss: du må vera her du er. Da får du itte gått runden. Ja, det er ikke helt riktig for det fins enkelte harmoniske mennesker som kæin vara der dom er, og som har sin hjemmel over seg og over sitt yrke, men dom skal vil holde unna kunst, for det er så mye mer enn kunst, for dette er harmoniske mennesker.

24 år etter utgivelsen av "Dørstokken Heme. Hedmarksfortellinger" er Alf Prøysen i samtale med journalist Arve Granlund 17.mai 1969, 1 1/2 år før han dør. Alf Prøysen har nå en nasjonal posisjon som forfatter, musiker, artist og er tilbake til Prestvægen. Der snakker han om drømmen ogom å være kunster. Utstillingstittelen Livets Runde hentes fra samtalen, drømmen og kunstnerskapet.

Utstillingen er delt i tre deler og utgjør sammen med Prøysenhusets aktivitetsprogram og formidlere et levende hus. Formidlingen gjøres innenfor, om, av og med alle sjangrene Prøysen så mesterlig behersket og lekte seg med. Ringsaker kommune og Prøysenhuset er ansvarlig for utstillingen. Kine Liholm er utstillingsdesigner. Høgskolen i Hedmark og Bjørn Ivar Fyksen er hovedleverandører av tekstlig innhold. Logic Interactive leverer møbel- og interaksjonsdesign. 

Forfatterskapet er i fokus. Alf Prøysen skriver så lavmælt at man nesten ikke får øye på det geniale., på aktualiteten - det han egentlig sier. Prøysenhuset har samarbeidet med de som nettopp evner til å få øye på det som ikke synes ved første møte.

Marken.jpg

Novellefilmen Marken

Utstillingen starter med et følelsmessig anslag. Filmatiseringen av Marken viser at Alf Prøysen er aktuell i dag selv om tidskoloritten i forfatterskapet er en annen. Fortellingen er hentet fra novellesamlingen "Dørstokken heme. Hedmarksfortellinger", utgitt da Alf Prøysen er 31 år gammel. Novellefilmen Marken er vår nåtid.

Alfabetet_yngve.jpg

Alfabetet

Alfabetet gir deg tilgang til alt om Alf prøysen fra A-Å - det favner det store og det lille, det populistiske og det kuriøse. Store bokstaver er for voksne og små bokstaver er tilpasset barn. 

bokhylla_lysere.jpg

Bokhylla

Bokhylla består av store, elektroniske bøker du kan gå inn i. I møtet med Alf Prøysens litterære univers får du nøkler til  utvidet forståelse og opplevelse. Du kommer nærmere nyansene som alltid har ligget der. Bøkene i Bokhylla har også vært lånt og lest av andre - du kan oppleve dem gjennom deres blikk. 

mus_847503a_Annine_teskjekjerringa.jpg

 

Aktivitetsrom for barn

Alf Prøysen beskrev verden slik at både voksne og barn forsto og kjente seg igjen. Den nye utstilllngen tar barn på alvor slik Alf Prøysen gjorde det. Utstilingen inneholder fire aktivitetsrom for barn, Tegnerommet, Snekker Andersens verksted, lekerommet og biblioteket. 

Tegnerommet

Alf Prøysen var glad i å tegne og drømte om å bli kunstmaler. I tegnerommet kan barna lage sin egen basar i Brugata 9, og de kan perle, tegne, kle seg ut, skrive brev, lime og klistre. De kan også slipe og male sin egen teskjekjerring i finer eller fargelegge henne som papirdukke med flere stakker. 

Jente_brugata9_utkledning.jpg

 

Snekker Andersens Verksted

Her finner man alt små snekkere trenger for å lage krakker, båter eller akkurat det man har lyst til å lage. Snekker Andersen stikker av og til innom for å se hvordan det går. 

Snekker_andersen.jpg

Lekerommet

Her er "buttikk", kjøkkenkrok og sklie. Du kan handle i butikken og lage liksom-mat med både lang- og rund mat. Menyen styrer du selv for voksne er det ikke plass til. 

Lekerom_buttikken.jpg

Biblioteket

Et stillere rom hvor man kan lese bøker fra hylla. Her er også Prøysenhusets samlinger av plater, bøker og førsteutgaver.