374A5348

Satser stort med to juleforestillinger

For første gang settes det opp to storsatsninger på Prøysenhuset før jul, begge fra samme univers.

«Snekker Andersen og Julenissen» spilles på nytt utendørs i magiske omgivelser, mens fjorårets suksess, «Den vesle bygda som glømte at det var jul», settes opp innendørs i Den vesle bygda, Prøysenhusets helt unike publikumsarena.

 

- Vi er glade for endelig igjen å kunne fylle hvert eneste sete med publikummere. For mange blir det ikke ordentlig jul før de har vært her på Prøysenhuset. Dette er et sted for å skape gode juleminner sammen, sier daglig leder Marie Beate Rise.

 

Med erfaringene fra i sommer og forrige jul har hun troen på at billettene til de to forestillingene kommer til å gå raskt unna.

 

4_Snekker_Andersen_2021_nedjustert str

Snekker Andersen og Julenissen

I år er «Snekker Andersen og Julenissen» tilbake i «storsalen» utendørs. Dette er fjerde gang den settes opp, og for mange er det blitt en kjær juletradisjon å sitte godt innpakket og tett i tett med venner og familie.

 

- Det er noe helt eget og magisk å sitte under åpen himmel og se Prøysens mest kjente julefortelling, sier regissør Camilla Bakken.

 

Historien bygger på manus fra filmen «Snekker Andersen og Julenissen» fra 2016, hvor et møte mellom Herr Andersen og selveste Julenissen fører til mange forviklinger, og ikke minst magiske opplevelser. Historien er den samme fra år til år, men hver oppsetning byr på nye scenografiske overraskelser.

- Jeg vil ikke røpe hva nytt vi finner på i år, men jeg kan røpe at oppsetningen blant annet involverer noen morsomme kjøretøy som jeg er sikker på at det vil begeistre publikum, sier Bakken.

 

Sikker er hun også på at det blir ekte snø til premieren. Den kommer i store lastebillass fra Sjusjøen Skisenter Natrudstilen.

Oppsetningen har med både profesjonelle skuespillere og unge og voksne amatører. Snekker Andersen spilles av Sondre Krogtoft Larsen, mens Dag Håvard Engebråten spiller Julenissen for fjerde gang. De fleste amatørskuespillerne er nye i årets oppsetning, og den største barnerollen spilles av Anna Wold Slotnæs (11) fra Nes. Hun har aldri spilt en hovedrolle før.

- Jeg er veldig spent, sier hun.

Mathias Adolfsson Benno (9) fra Brøttum spiller både nisseunge og Snekker Andersen som ung. Han har spilt i stykket to ganger før og er som en veteran å regne.

- Det er en deilig følelse å spille noen andre og møte nye folk. Også får jeg ekstra mye julestemning av å være med, sier han.

Forestillingen har premiere lørdag 4. desember og spiller hver helg fram til jul. 

 

Julemiddag på torget
Julemiddag på torget i Den vesle bygda. // FOTO: Jonas Jeremiassen Tomter

Den vesle bygda som glømte at det var jul

Også forestillingen «Den vesle bygda som glømte at det var jul», som spilles innendørs, er basert på et filmmanus fra Fantefilm; kinosuksessen «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul» fra 2019.

I forestillingen på Prøysenhuset blir publikum med til den vesle bygda som ligger helt for seg sjøl høyt oppi lia. Folka som bor her, er fryktelig fæle til å glømme. Når de holder på å glømme det viktigste av alt - sjølve jula - må Snekker Andersen og Julenissen hjelpe lille Elise med å ordne opp før det er for sent.

 

- Det er egentlig litt rart at Prøysen skrev om ei bygd som glømte at det var jul, for selv hadde han enorme forventninger og glede knyttet til jula, sier Hogne Moe, kunstnerisk leder ved Prøysenhuset.

Stykket spilles inne i Prøysenhusets helt unike publikumsarena, Den vesle bygda, for andre året på rad. I fjor ble billettene revet vekk i rekordfart.

- Vi fikk utallige telefoner fra fortvilte gjester som ikke hadde rukket å kjøpe billetter.  Nå er muligheten her igjen. Selv om vi heldigvis har flere plasser i år, er Den vesle bygda likevel en intim sal med begrensede plasser, sier Moe.

 

Hilde Lyrån og Kjærand Moe er oppsetningens profesjonelle skuespillere, mens Emilie Hasselgren Opsand og Mattis Olimstad Nordahl fyller barnehovedrollene.

- Det er litt rart å begynne å forberede jula så tidlig, men da blir det jo sykt fint når jula endelig kommer, sier Mathias.

Forestillingen spilles 12 ganger med premiere 18. november.

 

Bustebartepinn
Julevandringen byr på store og små overraskelser. // FOTO: Jonas Jeremiassen Tomter

Braksuksess med Julevandring i Prøysen

Fjorårets utfordringer med restriksjoner og begrensninger førte med seg nytenkning og spennende ideer. Julevandringen gjennom skogen og over jordet ute ved Prøysenhuset ble en større suksess enn man turte å håpe på. Og snømannen Bustebartepinn skapte internasjonal oppmerksomhet. Den åtte meter høye snømannen som skuet ut over Prøysen, ble fanget på film og delt i en TikTok-video som nå er sett svimlende 19 millioner ganger.
 
- Med så mange gode tilbakemeldinger på fjorårets julevandringen, kunne vi ikke gjøre annet enn å tilby opplevelsen på nytt, sier Rise.

Idet mørket senker seg på hverdager i desember, inviteres publikum til gratis julevandring utendørs i Prøysens kjære juleunivers. Akkompagnert av effekter som lyd, lys og kulisser går man på stier og steder hvor Alf Prøysen tråkket sine barnesko. Vandringen er gratis og ender på Prøysenhuset med åpne dører og fyr i peisen.

242128126_4726457940707436_3193133369463455284_n
Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul

En annerledes kinoopplevelse

10. og 17. desember setter Prøysenhuset opp kinosuksessen «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul». Filmen vises i Den vesle bygda, som rommer de ekte kulissene fra filmen.  

- Tenk å sitte midt inne i de samme stemningsfulle omgivelsene som man ser på filmlerretet. Man blir nesten bokstavelig talt en del av filmuniverset i den drøye timen det pågår. Eller faktisk helt til man går ut igjen fra Prøysenhuset, sier Marie Beate Rise.

 

 

INgrid Olava tilpasset
Ingrid Olava

Førjulens konsertopplevelser

Garantert stemningsfylt blir det også når den kritikerroste artisten Ingrid Olava kommer til Prøysenhuset 10. desember. Olava har sunget seg inn i mange hjerter med sin karakteristiske stemme og sitt vakre pianospill. Siden debutalbumet «Juliet’s Wishes», har hun spilt et imponerende antall konserter og har en låtkatalog som har resultert i mange priser og nominasjoner. Hun er også kjent for sine vakre og særegne tolkninger av andre artister, deriblant Alf Prøysen.

19. desember gjester Anniken Ottersen Lindbak med jazzkvartett Prøysenhuset. Publikum blir tatt med på en reise tilbake til midten av det forrige århundre, med kjente og kjære julesanger både på norsk og engelsk, standardjazz, storbandjazz og Prøysenperler. Låtene gjøres med en egen vri og kvartetten lover en konsert med mye moro, swingende skjørt, dresskledde musikere, nostalgi, julestemning og glimt i øyet.

Jente i vindu på Prøysenstua
Jente i vindu på Prøysenstua. // FOTO: Rakel Berg

Den tradisjonelle familiestunden er tilbake der den hører hjemme

I år kan publikum igjen «Dra Krakken bortåt glaset» i selveste Prøysenstua. I fjor ble den populære førjulsstunden flyttet til «Den vesle bygda» og til slutt avlyst på grunn av smittesituasjonen.   

- Førjulsstunden i Prøysenstua har blitt en viktig tradisjon for mange, så det var flere som syntes det var trist å gå glipp av dette i fjor. Det er derfor ekstra gledelig å kunne by på denne nære stunden igjen. I Prøysenstua kan man virkelig kjenne roen senke seg, mens man lytter til julens tradisjonsrike sanger og fortellinger, i stua hvor Alf Prøysen vokste opp, sier daglig leder, Marie Beate Rise.

«Dra krakken bortåt glaset» har totalt seks forestillinger fordelt på 22. og 23. desember.

- Med vissheten om at her sitter vi i barndomshjemmet til Alf Prøysen rett før jul, blir dette nesten som en liten høytidsstund før julen ringes inn, sier kunstnerisk leder Hogne Moe.

 

Juleverksted i desemberhelgene

På dagtid i desemberhelgene inviterer Prøysenhuset til juleverksted med sang og opplevelser som passer både for store og små, ifølge Marie Beate Rise.

- Vi jobber som alltid for å tilrettelegge for nære opplevelser mellom flere generasjoner. Og vi håper at de som besøker oss i jula drar hjem igjen med gode minner og en stor porsjon julestemning, avslutter Rise.

Program med datoer

Barnas jul med juleverksted

De tre første helgene i desember

 

Den vesle bygda som glømte at det var jul

18 november kl. 18.30

20. og 21. november kl. 13.00 og 15.30

25. november kl. 18.30

27. november kl. 13.00 og 15.30

28. november kl. 13.00 og 15.30

2. og 3. desember kl. 18.30

 

Snekker Andersen og Julenissen

4., 5., 11., 12., 18. og 19. desember kl 17.00

Julevandring

Tirsdager – fredager fra 7. – 17. desember

 

Kino | Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul

8. og 15. desember kl. 18.00

 

Ingrid Olava | Førjulskonsert

10. desember kl. 20.00

 

 

Dra krakken bortåt glaset

22. og 23. desember kl. 13.00, 15.00 og 17.0

Swingin’ Christmas | Anniken Lindbak med band

19. desember kl. 20.00

 

Juletrefest

9. januar