Prøysenstjerneskuddprisen deles ut til en ungdom under 20 år med talent innen visekunst, billedkunst og/eller diktning i sjangre som forbindes med Alf Prøysen. Prøysenstjerneskuddprisen deles ut på Alf Prøysens bursdagsmarkering 23. juli på Prøysenhuset. Prisen består av et diplom og 10.000 kroner. 

Formålet med Prøysenstjerneskuddprisen er å hedre og stimulere unge kunstnere som er i ferd med å etablere seg i kunstlivet, og gi dem oppmerksomhet og støtte i den kritiske startfasen av karrieren. Med prisen ønsker en å bidra til å løfte talenter og motivere unge til å tro på sine evner og drømmer. Prøysenstjerneskuddprisen er dermed en viktig pris for å oppmuntre og løfte frem unge talenter, og et bidrag med å skape en mangfoldig og spennende kunstscene i Norge.

Forslag til aktuelle priskandidater kan foreslås av publikum gjennom hele året. 

 Nominer din kandidat her

ÅrPrismottaker 
2016Simon RøttingenPianist og komponist fra Oslo
2018Silje AndreassenBilledkunstner fra Løten
2021Musti, Ugbad Mustafa Yusuf NoorHiphop artist fra Oslo 
2023Emma SteinbakkenSanger og komponist fra Jessheim

 

Bakgrunn Prøysenstjerneskuddprisen

Hans Christian Medlien var i 2014 initiativtaker til å samle inn penger til en folkegave til Prøysens 100-årsjubiliem. Disse pengene gikk til Prøysenstjerna. Det var ikke en tilfeldighet at det var en stjerne som ble foreslått. Alf Prøysen skriver mye om stjerner, drømmer, håp, tro og lengsler; fattigmannsstjerne, julestjerna. 

Prøysenstjerna er plassert i umiddelbar nærhet til Prøysenstua og Prøysenhuset, og kan ses dersom man kikker ut av vinduet fra Alf Prøysens barndomshjem. Prøysenstjerna er plassert på en 27 meter høy søyle, og kan ses av forbipasserende på E6 nedenfor Prøysen.

Når Linda Bakke fra Stange lagde dette kunstverket ble det igjen penger. Resten av disse midlene deles ut gjennom Prøysenstjerneskuddprisen, til et talent innen de samme sjangrene som Prøysen er kjent for; sang (visekunst), diktning og/eller billedkunst. 

Emma Steinbakken mottar Prøysenstjerneskuddprisen
Her mottar Emma Steinbakken Prøysenstjerneskuddprisen i 2023. Her på scenen sammen med Daglig leder, Marie Beate Rise

 

Prøysenstjerneskuddprisen overrekkes hiphopartisten, Ugbad Mustafa Yusuf Noor (Musti) i 2021