Under festivalen, Sommer i Prøysen forvandles hele området rundt Prøysenhuset nærmest til en fornøyelsespark, full av opplevelser og aktiviteter for store og små.
På programmet står familieforestillingen HOMPETITTEN, Barnetimen, «Dørstokken heme», sommerkonserter, ja og til og med julestemning kan du oppleve midt på sommeren. Alle opplevelser med et tydelig pek på Prøysens liv og forfatterskap som legger opp til at Prøysenhusets besøkende kan oppleve både nostalgi, læring og frydefulle øyeblikk sammen. 
 
HOMPETITTEN - Nyskrevet familieteater på dagsprogrammet 
Hver dag arrangeres det engasjerende, nyskrevede familieteateret, Hompetitten.
 
Ikke bare har Per fått seg jakke og bukse, han har fått seg en flunkende ny bil, sjølveste Hompetitten! I sommer skal både farmor og skredderen og mormor og mor og alle andre som kommer til Prøysen få bli med Per på spennende bilturer. Det kommer til å gå over stokk og stein, så det gjelder å spenne sikkerhetsbeltet!
 
PRØYSENSTUA OG HEGGELI
Både Prøysenstua og nabohuset Heggeli bør oppleves. Når du spaserer over disse dørstokkene er det nesten som om du har gått over terskelen til en svunnen tid.
 
DYR, KLATRELØYPE OG MORSOMMER AKTIVITETER
På festivalområdet kan man stifte bekjentskap med alt fra nyklekkede, små kyllinger, til kviger, sauer og griser. En kan gå på oppdagelsesferd på spennende stier, leke i Bolleruds butikk og utforske revehiet i Mikkelikskiskogen. Hele området i Prøysen inviterer til lek og aktivitet inspirert av «gamledager» og de som vil sette kunnskapen på prøve kan finne postene og løse oppgavene i staurjaken. 
 
Prøysenhuset har egen klatreløype, og de som kommer seg helt til topps i Nøttelitens klatreløype kan beundre alle de blanke skattene Frøken Kråke har samlet i reiret sitt. 
 
FRA SOMMERIDYLL OG HUMLESUS TIL PEPPERKAKER OG JULESANG
Under konserten på tunet er det lett å kjenne på sommeridyll, mens et besøk i Den vesle bygda plutselig kan by på julestemning. De glemske innbyggerne der har nemlig stelt i stand marked og julekonsert på torget, med pepperkaker og juletoner. 
 
Den vesle bygda byr på julestemning gjennom hele året og publikum elsker å komme inn i dette magiske universet. Man føler seg rett og slett som en innbygger i bygda, hvor man kan besøke tre av butikkene. For de som er tidlig ute er det faktisk mulig å gjøre unna noen julegaver fra boden på torget. 
 
 
Kafe Julie serverer deilig mat og drikke gjennom hele festivaldagen.
 
Sommer i Prøysen» arrangeres fra 1. juli – 7. august og byr på unike kulturopplevelser, for hele familien.
 
Program
10:00 Festivalen åpner
10:00 Kafé Julie åpner
10:00-15:30 Besøk dyrene, leker og aktiviteter
10:00-15:45 Den vesle bygda er åpen
10:30-10:50 Barnetimen
11:00-15:30 Klatreløypa og Mikkelikskiskogen åpen
11:15-13:00 Prøysenstua åpen for besøk
12:00 – 12:40 Teater
13:30 -13:50 Dørstokken heme
13:55-14:30 Prøysenstua åpen for besøk
14:30 – 14:45 Sommerkonsert
15:00 – 15:45 Julestund med liv og røre i Den vesle bygda
16:00 Festivalen stenger
16:30 Kafé Julie stenger
 
Alle opplevelser og aktiviteter er inkludert i dagsbilletten