Huset er tegnet av Snøhetta i et formspråk som harmonerer med naturen rundt. Inne i huset finner man Kafé Julie, en innholdsrik Prøysenbutikk, utstilling, Prøysensalen, og flere aktivitetsrom. I aktivitetsrommene legges det til rette for ulike alderstilpassede aktiviteter, som snekkerverksted, skriveverksted, lesing og lek. 

Prøysenhuset er et nasjonalt kulturhus til ære for Alf Prøysen. Her skal man oppleve og lære mer om hans liv og virke. Prøysenhuset skal hedre, minne og aktualisere arven etter Prøysen – og inspirere stadig nye generasjoner.

Huset ble gitt i gave fra Arthur Buchardt til Ringsaker kommune i anledning Alf Prøysens 100-årsjubileum. Det ble åpnet under en storslagen seremoni på hans fødselsdag 23. juli 2014.

Den vesle bygda

 «Den vesle bygda», en publikumsarena hvor du kan oppleve Alf Prøysens univers fra Fantefilms spillefilm, «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul». Kulissene som utgjør bygda fra filmsuksessen er satt opp igjen i et helt nytt bygg og skaper en nyskapende, aktiv ramme for publikumsopplevelser.
 
Når du går inn i «Den vesle bygda» kommer du rett inn på torget, og blir en del av denne eventyrlige Prøysen-fortellingen. La deg begeistre av de flotte husene som ligger tett i tett i den koselige bygda. Ta deg tur innom slakteren, la deg forundre over det enorme utvalget i isenkrambutikken og kjenn duften av nystekt bakst i Fru Gundersens bakeri. 

«Den vesle bygda» har et amfi for teaterforestillinger, filmvisninger, konserter og foredrag. Lokalet kan også leies til konferanser, selskap og stemningsfulle julebord.
 
Bygget er plassert bak det allerede eksisterende Prøysenhuset, med en glassgang som knytter de to bygningene sammen. Multibygg var hovedentreprenør av tilbygget. Bygget er oppført i samme stil som den opprinnelige byggmassen. Sparebankstiftelsen Hedmark bidro inn i prosjektet med en betydelig gave på 2,5 millioner kroner, øremerket publikumsamfiet og det tekniske anlegget. Realisering av «Den vesle bygda» er et resultat av et godt og nært samarbeid mellom Prøysenhuset filmselskapet Fantefilm.
 
«Den vesle bygda» sto ferdig før jul i 2020 og hadde offisiell åpning 3. desember samme år.
 
Juletre på torget i bygda.jpg