"OG SÅ ER DET EN TING TÆL:  Æille må vi gå den runden. Vi må gå livets runde for å komma tebake. Det er ingen som kan ha lov å si til oss: du må vera her du er. Da får du itte gått runden. Ja, det er ikke helt riktig for det fins enkelte harmoniske mennesker som kæin vara der dom er, og som har sin hjemmel over seg og over sitt yrke, men dom skal vil holde unna kunst, for det er så mye mer enn kunst, for dette er harmoniske mennesker.

24 år etter utgivelsen av "Dørstokken Heme. Hedmarksfortellinger" er Alf Prøysen i samtale med journalist Arve Granlund 17.mai 1969, 1 1/2 år før han dør. Alf Prøysen har nå en nasjonal posisjon som forfatter, musiker, artist og er tilbake til Prestvægen. Der snakker han om drømmen ogom å være kunster. Utstillingstittelen Livets Runde hentes fra samtalen, drømmen og kunstnerskapet.

Utstillingen er delt i tre deler og utgjør sammen med Prøysenhusets aktivitetsprogram og formidlere et levende hus. Formidlingen gjøres innenfor, om, av og med alle sjangrene Prøysen så mesterlig behersket og lekte seg med. Ringsaker kommune og Prøysenhuset er ansvarlig for utstillingen. Kine Liholm er utstillingsdesigner. Høgskolen i Hedmark og Bjørn Ivar Fyksen er hovedleverandører av tekstlig innhold. Logic Interactive leverer møbel- og interaksjonsdesign. 

Forfatterskapet er i fokus. Alf Prøysen skriver så lavmælt at man nesten ikke får øye på det geniale., på aktualiteten - det han egentlig sier. Prøysenhuset har samarbeidet med de som nettopp evner til å få øye på det som ikke synes ved første møte.

Alfabetet

Alfabetet inneholder fakta om Prøysen fra A til Å. Det favner det store og det lille, det populistiske og det kuriøse. Her kan man trykke på bokstavene på skjermen for å finne tekster, bilder, filmsnutter og lydklipp! Innholdet bak de store bokstavene er for voksne, og innholdet bak de små bokstavene er tilpasset barn.

Jente i alfabetet.jpg

 

Bokhylla

Bokhylla er en samling store, elektroniske bøker med trykkskjermer. Her kan du fordype deg i tekster, bilder, korte filmer og lydfiler som omhandler Alf Prøysens liv og forfatterskap. Bøkene i Bokhylla har også vært lånt og lest av andre - du kan oppleve dem gjennom deres blikk. 

bokhylla_lysere.jpg

Stua til Snekker Andersen

Innerst i Prøsyenhuset står stua til snekker Andersen. En tur inn hit kan nærmest oppleve som en reise til 50-tallet, når man legger merke til interiør og detaljer. Inspirasjonen til utformingen er hentet fra selveste Prøysenstua ogblant annet veggfargen til Snekker Andersen er den samme som familien Prøysen hadde.

Installasjonen er hentet fra Fantefilms filmversjon av "Snekker Andersen og Julenissen" fra 2016 med Trond Espen Seim og Anders Baasmo Christiansen i hovedrollene

Snekker Andersen i stua

Den vesle bygda

Her kan man oppleve Alf Prøysens univers fra Fantefilms spillefilm, «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul». Kulissene som utgjør bygda fra filmsuksessen er satt opp igjen i et helt nytt bygg og skaper en nyskapende, aktiv ramme for publikumsopplevelser. 

Når du går inn i «Den vesle bygda» kommer du rett inn på torget, og blir en del av denne eventyrlige Prøysen-fortellingen. La deg begeistre av de flotte husene som ligger tett i tett i den koselige bygda. Ta deg tur innom slakteren, la deg forundre over det enorme utvalget i isenkrambutikken og kjenn duften av nystekt bakst i bakeriet. 
 

Den vesle bygda, far og Elise

Aktivitetsrom 

Alf Prøysen beskrev verden slik at både voksne og barn forsto og kjente seg igjen. Den nye utstilllngen tar barn på alvor slik Alf Prøysen gjorde det. Utstilingen inneholder fire aktivitetsrom for barn, Tegnerommet, Snekker Andersens verksted, lekerommet og biblioteket. 

Tegnerommet

Alf Prøysen var glad i å tegne og drømte om å bli kunstmaler. I tegnerommet kan barna lage sin egen basar i Brugata 9, og de kan perle, tegne, kle seg ut, skrive brev, lime og klistre. De kan også slipe og male sin egen teskjekjerring i finer eller fargelegge henne som papirdukke med flere stakker. 

Tegnerommet

Verkstedet

Her finner man alt små snekkere trenger for å lage krakker, båter, fjøler eller akkurat det man har lyst til å lage. Høvelbenkene klare til bruk. De får selvfølgelig lov å ta med seg mesterverkene hjem.

Snekkerverksted barn

Lekerommet

Her er "buttikk", kjøkkenkrok og sklie. Du kan handle i butikken og lage liksom-mat med både lang- og rund mat. Menyen styrer du selv for voksne er det ikke plass til. 

Biblioteket

Biblioteket er et stille og fredelig rom, med mulighet til å fordype seg i Prøysenhusets boksamling. I hyllene finner du et stort utvalg bøker – både av og om Alf Prøysen. I de låste skapene står det førsteutgaver og plater.

Biblioteket bøker

Den interaktive veggen

Med den interaktive spillveggen, oppstår et møte mellom Alf Prøysens historier og moderne teknologi. Her er det mulig å tegne og male digitalt, eller løse oppgaver inspirert av fortellingene om «Teskjekjerringa» og «Sirkus Mikkelikski»

 

Interaktiv spillvegg, barn som kaster